Themaweek NIX zonder ID - 7 t/m 14 september 2017

NIX zonder ID 2017

Herken je dat? Wanneer je je kinderen vraagt om iets te doen, is het soms net alsof je tegen een muur praat. Het lijkt er misschien niet op maar wat je zegt maakt wel degelijk verschil. Ook als het om NIX gaat. Want wanneer je afspraken met je kinderen maakt over het niet gebruiken van alcohol en tabak, is de kans groter dat zij zich hieraan houden. Je doet het dus niet voor NIX.

Tijdens de landelijke themaweek 'NIX zonder ID' van 7 t/m 14 september 2017 is er extra aandacht voor het alchol- en tabaksgebruik van jongeren onder de 18 jaar. Horeca- en sportgelegenheden, supermarkten in Smallingerland kunnen gebruik maken van materiaal om extra aandacht te vragen voor het spontaan tonen van je ID. Op deze pagina hebben we verschillende artikelen, filmpjes en interviews verzameld rondom 'NIX zonder ID'.

Is het verantwoord om je kinderen thuis te leren drinken?

Als jongeren thuis mogen drinken, is de drempel ergens anders te drinken lager. Uit onderzoek blijkt dat jongeren onder de 18 die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken. Sterker nog: dat er thuis gedronken mag worden is bepalend voor later drankgebruik. Bovendien is er bij kinderen die thuis ‘leren” drinken later vaker sprake van problematisch alcoholgebruik.

Websites voor ouders

 • www.hoepakjijdataan.nl: oefenen met opvoedsituaties rondom alcohol, roken
 • www.uwkindenalcohol.nl: oefenen met opvoedsituaties rondom alcohol
 • www.uwkindenroken.nl: oefenen met opvoedsituaties rondom roken
 • www.pratenmetuwkind.nl: online cursus voor ouders
 • www.alcoholinfo.nl: algemene informatie en feiten over alcohol
 • www.rokeninfo.nl: algemene informatie en feiten over roken
 • www.rokeninfo.nl/jongeren

De nieuwe website www.rokeninfo.nl/jongeren geeft eenvoudige en betrouwbare informatie in een aantrekkelijke mix van beeld, tekst, video, polls en testjes. Korte teksten en infographics geven snel de feiten weer. Maar je kunt ook gamen om te zien hoeveel geld je uitspaart als je niet rookt. In video’s laten andere jongeren zien hoe ze stoppen of op zoek gaan naar feiten en misverstanden over roken.

De afspraak van NIX

Waarom geen alcohol tot 18?

Vanaf 1 januari 2014 mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Alcohol kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren, en te veel alcohol drinken kan leiden tot alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

Waarom niet roken tot 18 jaar?

Om sigaretten en shag te kunnen kopen, moet je nu ook 18 zijn. Hoe jonger je begint met roken, hoe groter de risico’s voor je gezondheid zijn op latere leeftijd.

Wat kun je als ouder doen?

 • Praat met je kind
 • Spreek regels af: niet drinken en roken tot 18 jaar
 • Geef zelf het goede voorbeeld
 • Leer je kind om nee te zeggen

Kijk voor meer informatie op www.hoepakjijdataan.nl en www.uwkindenalcohol.nl

Hulp nodig of vragen?