Omgaan met verleidingen

thema mei 2021

"Vooruit. Nog ééntje dan." Of het nu gaat om een sigaret, een chocolaatje, een glas wijn of iets heel anders, de boodschap is hetzelfde: je bent gezwicht voor een verleiding. Dat hoeft helemaal niet altijd erg te zijn maar het betekent wel dat je even weinig controle had over de situatie. De een voelt zich daar vervelend over en pakt de controle snel weer terug. De ander vindt dat lastiger en komt hierdoor soms in vervelende situaties terecht. Is het mogelijk om te leren verleidingen écht te weerstaan en hoe leer je dat aan je kinderen?

Het is per persoon verschillend hoe gevoelig iemand is voor verleidingen. Dat geldt ook binnen het gezin. Het ene kind kan makkelijker te verleiden zijn dan de ander. Daarbij kan het ook nog eens per moment verschillen. Iedereen heeft namelijk wel eens momenten van zwakte. Op zich is dat helemaal niet erg maar als het te vaak gebeurt, kan er sprake zijn van verslavingsgedrag. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Zeker voor je kinderen.

Dit zijn een paar handige tips waarmee je jezelf en je kinderen kunt leren om verleidingen te weerstaan. We nemen snoep als voorbeeld omdat zowel kinderen als ouders het nog wel eens moeilijk vinden om eraf te blijven..
 

Ga verleidingen uit de weg

Wat je niet ziet is er niet. Ga dus niet de supermarkt in wanneer jullie trek hebben en zet de snoepjes en koekjes
thuis op een plek waar jullie ze niet elke keer zien. Zo wordt de kans op verleiding minder.
 

Zoek afleiding

Vaak is het gevoel van verleiding minder dan een minuut. Door direct iets anders te gaan doen, blijf je niet hangen in dat gevoel. Zing een liedje, ga de hond uitlaten of doe een spelletje of een klusje. Vaak is de zin om te snoepen dan alweer gezakt.
 

Als….dan…

Spreek samen een regel af die je kan toepassen als je verleid wordt. Bijvoorbeeld ‘als ik zin krijg om te snoepen, dan eet ik wat fruit’. 
 

Waarom eigenlijk niet?

Als je weer eens zin hebt in iets, bedenk dan waarom het beter is om niet teveel te snoepen. Het bederft je tanden, je wordt er snel erg dik van en suiker heeft ook een soort verslavend effect. Als je beseft waarvoor je iets doet of in dit geval niét doet, wordt het makkelijker.
 

Deze maand plaatsen we nog meer artikelen en posts over verleidingen. Heb je vragen hierover? Neem gerust contact met ons op.

Hulp nodig of vragen?